Kemikaalipöhnä

Herään aamulla. Pesen hampaani käyttäen hammasharjaa ja tahnaa. Pesen kasvoni hellivällä pesuaineella, koska ihoni on herkkä. Suhautan kainaloon alumiinia sisältävää deotoranttia ja laitampa vielä varmuuden varalle hieman parfyymiä, ettei hiki varmasti pääse haisemaan. Useimmat (lähinnä naiset) laittaa vielä lisäksi meikkejä kasvoihin.

Kokkaan aamupalaa, jossa käytän teflonpintaista paistinpannua ja muovista lastaa. Käytän leivällä leikkelettä, jossa on enemmän e-koodeja kuin raaka-ainetta. Syötyäni pesen ruokailuvälineet astianpesuaineella. Myös pöytäpinta täytyy pyyhkiä, johon käytän puhdistusainetta.
Toisinaan laitan astiat astianpesukoneeseen, johon laitan konetiskiainetabletin. Tästä lähden päivän askareisiin työmaalle.

Illalla askareista palattuani on karmiva nälkä. Onneksi kävin kaupasta hakemassa eineksiä, ultraprosessoitua ruokaa jossa on läjäpäin säilöntä- ja lisäaineita. Nälkä kuitenkin siirtyy.

Asunto on likainen, joten täytyy siivota. Innostun siivoamaan vähän paremmin, kun kerran aloitin. Imuroituani lattiat, käytän pesuainetta että saan myös mopattua lattiat. Pölyt täytyy pyyhkiä, johon käytän myös pesuainetta. Peilipinnat on likaisia, joten pyyhin ne sumutettavalla peilipintojen puhdistusaineella. Myös vessa täytyy pestä kemikaaleilla, koska pönttö on likainen. Lopuksi pistän vielä raikastimen
peittämään hajuja.

Siivottuani tunnen olevani likainen. Päivän aikana on tullut hiottua ja olo tuntuu tunkkaiselle, joten täytyy mennä suihkuun. Suihkussa pesen itseni suihkugeelillä ja käytän hiuksiini shampoota ja viimeistelen vielä hoitoaineella. Suihkun jälkeen minun täytyy vielä rasvata ihoani, koska se jostakin syystä kuivuu. Illalla vaihdan vielä petivaatteet, jotka on juuri pesty pyykinpesuaineella ja viimeistelty huuhteluaineella. Olo on puhdas, on hyvä mennä nukkumaan.

Hmm. Vai onko sittenkään?

Kun miettii edellä olevaa tarinaa, niin huomaa että päivän aikana tulee käytettyä aika paljon kemikaaleja. Kemikaalien hajuihin tottuu ja niitä oppii pitämään puhdauden merkkinä. Onko kaikki kemikaalit sittenkään aivan välttämättömiä ja haittavaikutuksettomia? Tutkimustulokset ovat hyvin ristiriitaisia ja mitempä näitä pystyy oikein tarkasti tutkimaankaan.

Nykyisellään kemikaaleja voi korvata tosi näppärästi käyttämällä luonnonmukaisempia valintoja ja tämä tukee myös egologisuutta. Kemikaalien kuormitus ympäiristölle on erittäin suurta, koska varmasti kaikki käyttää jossain määrin erilaisia kemikaaleja.

Jokainen voi tehdä valintojaan itse ja omalla kohdallani tähän asiaan huomion kiinnittäminen on saanut mm. ihon kuivumisen ja köhimisen loppumaan. Ei liene sattumaa. Kohti hyvää oloa- valmennuksessa sivutaan myös tätä asiaa, sillä hyvinvointi rakentuu pienistä palasista, joita ei edes välttämättä tule ajatelleeksi.

Oletko sinä miettinyt asiaa?
-Simo